L´Espace Gustav III

I samband med att flygplatsen på St Barth kommer att byta namn från nuvarande Gustav III till *Remy de Haenen under 2016 har kommunen bestämt att utreda möjligheterna av att skapa en ”park” uppe vid Fort Gustav i Gustavia. Den skulle innefatta ett Sverigehus, en botanisk trädgård, en ombygd metereologstation som ska fungera som ett ”allhus” samt rusta upp de militära byggnader som finns kvar från ”Sverigettiden” (kruthus, vakttorn m.m.).

1 Planerat Sverigehus 2 : Gamla Meterologstationen
1 Planerat Sverigehus            2 : Gamla Meterologstationen

Grundidén är i dagsläget att ett Sverigehus (röd med vita knutar) skall byggas upp vid ingången till parken. Huset skall ha en klar Sverigeprofil både både exteriört och interiört och ha en yta på ca 50-60 kvm. En idé var att interiören skall ha klara influenser från Carl Larssons målningar från förra sekelskiftet. I huset skall finnas dels historiska minnesmärken och kanske också möjlighet att ta en ”svensk fika”. Man skall också ha en reception med personal som informerar besökarna om vad man kan se i parken .

I den gamla meterologbyggnaden är tänkt att det skall finnas en stor samlingsal för större möten men också minde rum för möten/arbetsrum uppkopplade till Internet för studier/forskning.

Det finns många idéer om att utnyttja ytan på bästa sätt och inga definitiva beslut är fattade. Just nu håller man på att röja upp på sluttningen nedanför kullen som sen ska bli den ”botaniska trädgården”.

Senast i maj 2016 kommer beslut fattas om en detaljplan för området.

Så här såg området ut nedanför Fort Gustav innan man började rensa upp
Så här såg området ut nedanför Fort Gustav innan man började rensa upp.

* Remy de Haenen, var en legendarisk äventyrare och entreprenör i den karibiska ö-världen. Han föddes i London 1916 med holländsk pappa och fransk mamma och gick som 16-åring till sjöss och hamnade så småningom på St Barth. Där öppnade han ett skeppsvarv som byggde och reparerade segelskonare som under 2:a världskriget ”transporterade” dagligvaror mellan öarna, inte minst cigaretter, sprit och vapen. Strax efter kriget startade han ett flygbolag och 1953 köpte han den tomt som idag utgör öns landningsbana med tillhörande flygplatsbyggnad. Trots att han inte ägde ett flygcertifikat var han den förste att 1955 landa ett plan på St Barth på det som då bara var en äng.

Remy insåg snart att turism kunde vara en bransch som kunde lyfta St Barth och han öppnade öns första hotell 1958 på den lilla halvö som delar St Jean-bukten i två delar och döpte hotellet till Eden Rock. Hotellrörelsen blev en succé och snart en mötesplats för 50- och 60-talets jetset. Greta Garbo (som alltid skrev in sig som Suzy Schmidt), skådespelaren Robert Mitchum, mångmiljardären Howard Hughes, djuphavsforskaren Jaques Costeau, Aga Khan m fl var återkommade gäster.

1962 valdes han till borgmästare på St Barth, ett ämbete han höll fast vid till 1977. Han blev först med att installera en avsaltningsanläggning för att bättre lösa det problem som alltid varit stort på St Barth, nämligen bristen på färskvatten. 1995 sålde han Eden Rock och flyttade för en tid till Santo Domingo men återvände sen till St Barth där han avled 2008, 92 år gammal.

Remy de Haenen t. h och öns nuvarande ”president” Bruno Magras t.v. i början på 2000-talet.
Remy de Haenen t. h och öns nuvarande ”president” Bruno Magras t.v. i början på 2000-talet.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.