Ny skönlitterär bok med 1800-talets Gustavia som viktig miljö för handlingen

Jon Kahn har kommit ut med en ny roman som bygger på en verklig historia. Simon Simonson föddes på Saint Barthelemy 1797 och dog i Stockholm 1831. Jon Kahn har forskat om Simons liv; och boken beskriver bland annat hur livet var på ön under Simons uppväxt. Där förekommer beskrivningar av relationen med Samuel Fahlberg och prästen Forsström och förstås av Paul Ollongren, notarie och tf justitiarie, som blev Simons förmyndare när fadern dör i New York 1805. Simon bor kvar med sin mor och efter hennes död 1814 får han hjälp av Ollongren att komma till Sverige. Med på resan är också Samuel, en svart slav som blir Ollongrens betjänt i Stockholm. Det går så småningom bra för Simon i Stockholm och han gifter sig, blir guldsmed som sin far, får flera barn och har lårpojkar och gesäller. Men han längtar hela tiden tillbaka till ön. Han tvingas låna pengar av bland andra Ollongren och samma dag som Ollongren ska begravas slutar boken med en tragedi.

Simon Simonson är Jon Kahns morfars morfars far och anfader till St Barthsällskapets förste ordförande Sten Simonsson. Jon har gått igenom mycket litteratur och kyrkoböcker och lagt till från egna funderingar för att få fram en historia som åtminstone ligger någonstans i närheten av hur det kan ha varit.

Boken kostar 200:- och kan beställas på http://www.litenupplaga.se/1644.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.