Böcker

Vill du läsa mer om intressanta händelser och historia om St Barth finns det möjlighet att beställa olika böcker och tidskrifter genom S:t Barthélemysällskapet.

Vad sägs om följande litteratur:


Lars Edlunds Saint Barthélemy – svenskön i Västindien

1969 besökte Lars Edlund tillsammans med konstnären Helge Holmlund S:t Barthélemy (St Barth numera) för första gången. De kom båda från Västerbotten och hade fått möjligheten genom ett stipendium som delades ut till det län som varit mest framgångsrikt i insamlingen till den riksomfattande Flykting -67-kampanjen. Lars blev sedermera lärare och rektor på folkhögskola men har under alla år försökt följa utvecklingen på ön och tänkt tillbaka på de gånger han vandrat runt i Gustavia med omnejd och njutit av naturen, klimatet och det azurblå vattnet.

Det har resulterat i detta häfte på 40 sidor som innehåller delar av öns svenska historia, personliga minnen och reflektioner varvat med många unika bilder.

Pris 100:-

Så här gör du för att beställa häftet!
Maila namn och adress till roger@stbarthsallskapet.se så kommer häftet på posten inkl. faktura på 100:-. Det går också bra att swisha beloppet till nr 1233232980 i samband med beställningen.


Ny bok om Västindien av Leif-Owe ”Hubbe” Hubertsson: KARIBISKA PÄRLOR.
Specialpris för Sällskapets medlemmar: 250:- (ord. pris 295:-). 

Karibiska pärlor är en aktuell presentation av ett trettiotal öar. Kärnan i boken handlar om den verkliga pärlan i den karibiska övärlden, nämligen vår forna koloni St Barthélemy. Boken är illustrerad med över 200 färgbilder. Sist finns ett kapitel med resetips samt ett ”Ö-ABC” med korta fakta om samtliga bebodda öar i Västindien.
Hubbe har gjort ett 75-tal resor till ungefär lika många öar och har tillbringat över fyra år på öarna i Karibiska havet. Han har umgåtts med såväl hög som låg, från fiskare och smugglare till kändisar och presidenter. Hubbe är en av Sveriges främsta Västindien-kännare; något som han visat inte minst genom tredubbla segrar i TVs Kvitt eller Dubbelt i just ämnet Västindien.

Du beställer direkt från författaren:
Tel.          0454 91333
E-mail      hubbes.vastindien@oktv.se
Hemsida  www.hubbesvastindien.com


Scrapbook”Edla Ulrichs Scrapbook” I Sjöhistoriska museets arkiv finns en gammal bok med ordet ”scrapbook” tryckt på bokryggen. Scrapbook kan närmast översättas med ”klippbok” och boken innehåller fina teckningar och akvareller av byggnader och natur med beskrivande text från den gamla svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien. Den som stod bakom detta unika tidsdokument var Edla Ulrich som var guvernant till sina brorsbarn Anna, Ellen och Sigrid på 1870-talet. Deras pappa var guvernör Bror Ulrich som tjänstgjorde på ön mellan 1868 och 1878. I boken beskrivs guvernörsbostaden ingående, samt olika promenadvägar över den lilla ön med de hus, träd och växter som fanns där. Många av muséets besökare har under årens lopp tjusats av den vackra unika boken, och när fotograf Anneli Karlsson 2013 dokumenterade alla illustrationer gavs en möjlighet för Svenska S:t Barthélemysällskapet att i samarbete med Sjöhistoriska Muséet och ASBAS (Association St. Barth des Amis de la Suède) ge ut ett nytryck av detta tidsdokument över en del av den svenska historien som är okänd för många. Förutom alla illustrationer finns också de handskrivna texterna återgivna i den mån det gått att läsa dom. Boken består av 60 sidor samt ett hårt bokomslag och ges ut i en liten selektiv upplaga av 30 ex. Vi har ett fåtal exemplar kvar och erbjuder dessa böcker till försäljning för våra medlemmar till det rabatterade priset av 900 kr! Maila in er beställning till roger@stbarthsallskapet.se så skickas boken ut inom ett par dagar (ej under tiden 8-18 november 2015).

Medlemspris: endast 900 kr (exkl. porto).


St+Barth+bok_omsl+50mm_liten

”S:t Barthélemy – ett mångkulturellt samhälle” Nu är äntligen Per Tingbrands nya bok om St Barth klar. Boken består av 36 sidor i A5-format och innehåller illustrationer och många unika källcitat från olika perioder av den svenska eran och ger en inblick i hur det dagliga arbetet fungerade i den svenska adiministrationen.

Medlemspris: 150 kr (exkl. porto).
Icke medlemmar: 200 kr (exkl. porto).


gustavia_small”GUSTAVIA – SAINT BARTHÉLEMY Arkitekturhistorisk promenad” Ny bok om Gustavia! Nu finns arkitekten Jenny Stenings nya bok ”Gustavia” till försäljning genom Sällskapet. Boken är upplagd som en promenad, där författaren guidar oss runt utvalda byggnader och platser i Gustavia med svenskintresse. Boken inleds med en allmän information med syfte att sätta ön i ett större perspektiv och att introducera läsaren till den fascinerande staden Gustavia. Den är skriven på tre språk, franska, engelska och svenska och de 112 sidorna är rikt illustrerade med både historiska illustrationer och nya fotografier. Sveriges kanske största kännare av den svenska kolonialhistorien på ön, Per Tingbrand har läst boken och uttryckt sig mycket positivt om den.

Priset är 430 kr NU 200 kr (exkl. porto).


whowaswho_small”WHO WAS WHO IN ST BARTHOLOMEW DURING THE SWEDISH EPOCH?” Författare; Per Tingbrand. Sidor; 633, inbunden. Vikt; 2,3 kg. I denna guldgruva för släktforskare och andra med anknytning till vår gamla koloni ges inte bara en noggrann katalogisering av de människor som levde under svensktiden (över 6000 namn) utan också en god bild utav hur livet egentligen var under den här historiskt dramatiska perioden.

Pris: 800 kr (exkl. porto).   SLUTSÅLD


lenasbok_small”St Barthélemy – svensk koloni i 94 år” Författare: Lena Jonsson. 24 sidor. Illustrerad. En koncentrerad sammanfattning av de svenska åren på ön som på ett mycket bra sätt återger dess uppgång, nedgång och återlämnande.

Pris: 40 kr (exkl. porto).


Vill du beställa någon av dessa böcker eller om du undrar över något går det bra att skicka ett e-mail till roger@stbarthsallskapet.se.