Fakta om St Barth

Om du befinner dig i position N17o 53’30 och W62o 51’30 så är du i Västindien och på ön St. Barthélemy. St. Barth ligger i mellersta Västindien nära öarna St. Martin, Guadeloupe, Anguilla, Antigua, St. Kitts och Nevis.

Klimatet på St. Barth är tropiskt året om. På vintern är medeltemperaturen ca 26oC med en högsta temperatur på ca 33oC. På sommaren ligger medeltemperaturen på ca 28oC och högsta temperaturen på ca 35oC. Vattnet är ungefär en grad varmare än medeltemperaturen i luften. På eftermiddagarna kan ibland en kortvarig tropisk regnskur dyka upp. I september till november kan stormar och i värsta fall orkaner drabba ön.

St. Barth är bara 24 km2 stor och kan jämföras med Lidingö i Stockholm. Huvudstaden, Gustavia, är uppkallad efter Sveriges kung Gustav III och är den enda staden på ön. För övrigt finns det landsbygd och små samhällen. Ön är kuperad och är ursprungligen en vulkanö, vilket inte är ovanligt bland öarna häromkring. Eftersom det inte finns några kommunala färdmedel att tala om är hyrbil nästan ett måste om man vill komma runt lite på ön och om man vill besöka de finaste stränderna, då ön som nämndes ovan är mycket kuperad rekommenderas någon form av jeep med fyrhjulsdrift.

karta

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.