Marius Stakelborough

Marius startade 1949 en bar på St. Barth tillsammans med sin hustru. Där kan man äta hamburgare av olika slag, man kan även köpa drinkar till bra pris. En annan bar som ligger bredvid Le Select har endast ett fåtal gäster på kvällarna medan Le Select har fullt. Den enda dagen som Marius inte har några gäster på sin bar är på söndagar för då har den stängt. Mellan den 7-9 november 1999 firade Marius Le Selects 50 år dag. Hotellen på ön var fullbokade flera månader i förväg och folk från hela världen kom till ön för att fira en bar som hade funnits i 50 år. Det var många kända personer där. Bland annat Jimmy Buffet, som är god vän till Marius. Det är från hans låt som ”Hamburger in Paradise” kommer. Marius har många vänner världen runt. Många av dem är svenskar.

Marius är född den 5 juni 1923 i Gustavia. Han är uppvuxen med sin mormor och bror i ett litet hus i Gustavia. Marius mamma flyttade till Guadeloupe efter att hans bror hade fötts. Marius växte upp i ett fattigt hem, de var glada om de hade mat för dagen. Ibland fick de pengar från släktingar på andra Västindiska öar och från Amerika. När Marius var 7 år började han skolan. Det var hans fars kusin som hade tagit initiativet till att starta en skola i Gustavia. Marius gick i skolan till han var 13 år, då åkte han till Guadeloupe där hans mor bodde.
Marius drömde om att bli sjöman men hans familj ville inte det, men han blev sjöman. Den första skonaren han klev ombord på var Nina II som gick på tur till Martinique, han tillbringade många år ombord på olika skonare. Marius träffade sin stora kärlek den tre år yngre Hélène Magras i unga år men det var när Hélène blev myndig vid 21 års ålder som de blev ett par. Hélènes föräldrar tyckte inte att Marius dög åt deras dotter men hon lydde dem inte utan flyttade ihop med Marius 1947. Hélène hade redan ett barn innan Marius, deras första gemensamma barn föddes 1948. År 1949 bestämde Marius sig för att han skulle stanna i land och vara med familjen istället för att vara ute till sjöss, samma år bestämde de sig för att öppna en bar på ön, det kom att bli den första. I samband med att baren öppnades fick Marius arbete på öns väderbyrå. Marius arbetade där i hela 34 år.

mariusfamilj1969
Marius med familj 1969

1981 fick Marius Nordstjärneordern av kung Carl XVI Gustav. Han fick den för sitt fina arbete med att stärka banden mellan Sverige och St. Barthélemy. Marius värderar ordern väldigt högt.
I januari 1988 kom det fint besök till St. Barthélemy från Sverige. Det var den svenska kungafamiljen som hälsade på den lilla forna svenska kolonin. De hälsade självklart på Marius och hans bar Le Select.
Marius har varit i Sverige ett dussintal gånger. Han har låtit ett av barnen följa med vid varje resa. År 1980 gifte sig hans dotter Marie Hélène med en svensk och är bosatt i Nyköping med sin familj.
När Marius fru dog 1984 var sorgen stor, på hennes begravning samlades mängder av människor från hela ön som såg upp till Hélène. Från hela världen kom deltagande vilket Marius uppskattade väldigt. Än i dag sätter han stort värde på att vänner världen över var med i hans sorgearbete, saknaden efter Hélène är fortfarande lika stor. Hon hade hemskt gärna följt med till Sverige men tillfället fanns inte eftersom hon alltid var tvungen att ta hand om barnen och Le Select.

Motsvarigheten till St. Barthélemy Sällskapet på St. Barth, l’ASBAS, var Marius med om att starta. Marius har väldigt mycket att göra men arbetet med föreningen som har 25 medlemmar värderar han högst. Sällskapet föddes på övervåningen till Le Select på 80-talet. Syftet med sällskapet är att fungera som en länk och få en bättre relation mellan St. Barth och Sverige. Marius vill få St. Barthborna att intressera sig mer för relationen till Sverige.

En tanke kring ”Marius Stakelborough

 1. Joacim Wall som med Ingrid Wall skrivit om M. Stakelborough ”En, en ö, ett liv” (trespråkig bok) har avlidit läser jag i Sydsvenskan 17/9 2023. Boken är mycket svår att få tag i. Det är kanske därför den inte finns med bland lästipsen:
  Hubertssons bok är mycket imponerande med beskrivning av dess mängder av öar.
  En annan mycket intresssant bok, en utställlningskatalog 70 sid, M/S Museet för Söfart (Helsingör) är ”Vestindien revisted, i kölvandet på kuldampere og cruiseturister, örf: N. Brichet, C Nörgård, M Örstedholm. Den är rikt illustrerad.
  Mitt intresse för Västindien bygger på att jag har två adoptivbarn från Haiti, nu 41 och 43 år gamla, och två resor till Hati,1980 och 2002.
  Hälsningar
  Stefan Sandberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.