St Barth´s vattenreservoarer är slut!

Om du bor på vindsidan av ön och din cistern är tom, förvänta dig inte något vatten ur kranarna från det kommunala. Och om du bor högst upp i bergen så får du nog också avstå från livets mest fundamentala och nödvändiga vara. Men skyll inte på öns Vattenverk som distribuerar vattnet ut i ledningarna till alla invånare och företag; dom har inte stängt av pumparna. Så fort invånarna som bor närmast vattenreservoarerna fyllt upp sina cisterner, finns det inte så mycket kvar till dem som bor längre ifrån vattenverket. De invånare som inte har en egen vattencistern att ta i bruk måste förlita sig på att köpa sitt vatten i flaskor för att möta behovet för sin personliga hygien, matlagning och övrigt.

Problemet är inte nytt för ön, men man har inte konfronterats med detta problem så tidigt som nu. Det är ovanligt tidigt, säger den lokale direktören Vianet Greaux, chef för General des Eaux.

”Orkanerna som kommit över oss varje år sedan 1995 har gjort en bra sak för oss. Dom har fyllt våra cisterner med vatten, försörjt oss en längre tid tills vattnet sinat i våra kommunala ledningar. År 2000 säsongen var inte alls så regnrik som tidigare och cisternerna på ön har tagit slut tidigare än förväntat. Normalt brukar vattnet räcka till i mitten av april, men nu har det tagit slut i mitten av december istället. Idag är de kommunala vattenreservoarerna i Vitet och Colombier tomma.

Produktionen är ej tillräcklig!

Problemet ligger i tillgång och efterfrågan på vatten. Vattenverket producerar ca 1200 m3 avsaltat vatten per dygn, medan den aktuella konsumtionen ligger på ca 1500 m3 per dygn, förklarar borgmästare Bruno Magras.”Problemet har inte uppkommit över en natt och vi har inte suttit och rullat tummarna under tiden för att hitta lösningar. Ett andra vattenverk som avsaltar havsvatten är nu under uppförande i Public. Kommunen köpte in mark för detta 1997. Så fort som den är klar kommer kapaciteten att fördubblas. Den beräknas tas i bruk i augusti eller september i år”, konstaterar Magras.

Och under tiden?

De invånare som har cisterner får spara ytterligare och hoppas på regn. För andra är lösningen att minska på vattenkonsumtionen. Borgmästaren har vädjat till St Barths invånare att visa sitt samhällsansvar dvs inte tvätta bilar, fylla sina pooler eller vattna sina trädgårdar med kommunalt vatten. ”Det finns en tendens att skylla problemet på kommunen och glömma de humanitära faktorerna bakom problemet. Så länge som folk betalar sina vattenräkningar känns det som om man inte behöver ta något samhällsansvar betr vattenkonsumtionen.

Av finansiella skäl brukar man numera inte bygga in tillräckligt stora vattencisterner när man bygger nya hus. Kombinationen av dessa faktorer lägger ett stort ansvar på den existerande infrastrukturen. ”Alla bör dra sitt strå till stacken för att lösa problemet”, uppmanar Magras.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.