Vad skall man använda gamla guvernörshuset, nuvarande Borgmästeriet, till?
Den frågan har många ställt sig. Bland annat kommunen på St Barth. Genom Yves Greaux, vice borgmästare och ansvarig för bl a kulturella frågor i kommunen, har man bland annat frågat St Barthsällskapet vad man har för idéer om framtiden med detta hus. Jenny Berghede, arkitektstuderade, (medlem i St Barthsällskapet sedan 3 år), som har varit på ön och praktiserat för två år sedan, har intresserat sig för huset och beslöt sig för att göra ett examensarbete på detta. Jag hade tillfälle att träffa henne när hon var här i en månad för att samla ihop material, idéer och prata med kommun och folk på ön.
Varför intresserade du dig just för St Barth och detta hus?
– År 1994 fick jag möjligheten att deltaga i en segling över Atlanten till Västindien. Drog iväg från Långedrag i Göteborg med en Benneteau 500, Oceanis. Väl framme i Västindien luffade jag och min kompis hela vägen från Grenada till St Martin och fastnade för St Barth när vi passerade här, berättar Jenny. Att det stod ”Välkommen” i hamnen i Gustavia när man anlände var ”Häftigt”, säger Jenny på sin typiska Göteborgsdialekt. Det var det första intrycket att hon verkligen kände sig välkommen, som har satt sina spår i hennes fortsatta intresse för ön. När hon väl kom hem till Sverige började hon studera på Chalmers arkitektutbildning som tar 4,5 år plus det praktiska arbetet som beräknas ta 0,5 år.
1999 skulle hon göra sin praktikperiod och valde då att åka till St Barth. Fick ett stipendium från Leonardo da Vinci fonden, ”Woman in technology”. Var här i 3,5 månader och praktiserade hos en av öns byggnadsingenjörer, Philippe Lasagne. Där fick hon mer inblick i öns arkitektur och kulturella historia och fick ett speciellt öga till de gamla svenska byggnaderna som finns här. Under tiden fick hon också bra kontakt med kommunen och gjorde ett antal jobb genom byggnadsingenjörsfirman åt dem.
Hennes uppdrag eller examensarbete går ut på att;
”Hur utnyttja byggnaden i restaurerat skick, hur den skall restaureras, inklusive trädgården och att använda den till ett kulturellt center med svenska förtecken”.
Målsättningen är att skapa en flexibel ”mötes-oas”, där man kan träffas av olika anledningar. Det finns ju faktiskt en historia om huset och lokaler som inte hotellen kan erbjuda.
Renovering påbörjas hösten 2002?
I slutet av april 2002 skall Jenny lämna in sitt examensarbete och få det godkänt av en jury på Chalmers. Och när hon fått detta är det meningen att hon skall resa ner i maj till St Barth för att presentera förslaget. På min fråga om när hon tror att kommunen skall börja renovera detta kulturminnesmärkta hus, tror hon att detta kommer att ske med en början av hösten 2002. Man kommer att avsätta pengar i kommunens budget för nästa verksamhetsår för detta. Därefter, när detta är klart, tror hon att det bästa är att en organisation på ön, typ L´ASBAS eller en stiftelse sköter driften, med stöd från kommunen.
Sägas bör att byggnaden är från 1850-talet och just nu i skriande behov av upprustning. I kommande vecka utrymmer man lokalerna för nya på andra sidan hamnen, vilket betyder att man skulle kunna starta renoveringen, det mest akuta åtgärderna, inpå nyåret 2002.
Jenny är 26 år och sambo med Johan sedan 7 år. Båda gillar Västindien starkt. Hennes dröm är att efter utbildningen, kanske komma hit ner och jobba några år på St Barth på egen hand inom arkitektområdet. När man har fått så många fina vänner här nere är det svårt att inte bege sig hit igen, menar hon. Rådet hon fått av sina lärare på Chalmers är att hon så mycket som möjligt skall försöka komma ut och resa, för att se andra delar av världen och se hur olika arkitekturstilar kan stimulera ens fortsatta intresse och utveckling inom yrket. Jenny har inte tänkt sig att specialinrikta sig på någonting, utan avser att jobba ganska ”brett”.
Vad är bäst med St Barth?
Ett ”hopkok” av olika kulturer som bor här. Klimatet. Träffat människor som är intressanta och som påverkar mitt liv.
Vad är sämst med St Barth?
Det är så litet. Folk tittar snett på varandra, som i en liten småstad, vilket är en begränsning i längden. Och nackdelen att det är lite egoistiskt tänkande på ön. Men det är ett samhälle som man väljer att leva som man vill.
Lycka till! Vi följer examensarbetet med spänning.