Ett nytt liv för Meteorologstationen på St Barth

METEOfortgustafMeteostationen som är belägen vid Fort Gustaf, som i år dessutom firar 50 år, kommer att renoveras och få nytt utseende. Stationen kommer i framtiden att bli ett besökscentrum för turister, som där skall få information om allt inom meteorologi, specifikt för dessa breddgrader.

1998 började man dra upp riktlinjerna för att bygga ett Meteorologiskt Center, där France Météo och St Barth Kommun tillsammans skall investera i ett visningscentrum om meteorologi i Västindien. Byggnaden som utgör en del av gamla Fort Gustaf, är inskrivet hos myndigheterna som ett ”historiskt monument”, vilket innebär att man måste gå varsamt tillväga vid renoveringen och behålla de yttre linjerna i alla fall.

Totalt kommer nybyggnationen att kosta 4,9 milj Fr ( 7 milj SEK). Finansiering ser ut som följer; Météo France 1,0 milj Fr, Consil Régional 0,95 milj Fr, St Barth Kommun 0,75 milj Fr och FEDER (bidrag från Frankrike och Europa) 2,2 milj Fr.

Den nya stationen är redan döpt till ”ESPACE MÉTÓ CARAIBES”. Sedan 1997 är stationen av automatisk modell, som var 6:e minut läser av lufttryck, temperatur, vindstyrka och riktning, luftfuktighet och antal soltimmar. Dessa fakta skickas varje timme via satellit till Météo France regionkontor i Raizet på Guadeloupe, som sedan skickar ut alla värden över hela världen.

Stationen, som byggdes första gången år 1952, kommer delvis att behålla sitt nuvarande utseende, dock kommer man att bygga om den helt interiört där 4 olika avdelningar skall utgöra grunden.
I den första avdelningen visar Météo France sin verksamhet i allmänhet (som från början hette Bureau National Météorologique, som bildades för 100 år sedan). Här skall det också finnas plats för mindre grupper att sitta ner och höra ett föredrag eller att ha ett sammanträde.
I den andra avdelningen skall man presentera olika system och metoder att ta in satellitbilder runt om i världen via Météosat och Goes 8 (amerikansk). En stor skärm över Västindien skall presentera olika platsers observationer vad gäller temp, vind, luftfuktighet m m.
I den tredje avdelningen skall man presentera olika naturfenomen som uppstår och då speciellt stormar och orkaner. Man kommer också att presentera alla tänkbara instrument som finns på marknaden för att en navigatör på havet skall få bästa information om rådande förhållanden och prognoser.
Den fjärde avdelningen är till för besökare där man ska kunna testa sina kunskaper om meteorologi i allmänhet.

Arkitet är Fritz Grenon, från St Ann och han har färgsatt byggnaden i vita och blåa färger. En stor veranda skall placeras på taket dessutom. Byggstart har redan skett så smått, man räknar med att bygget skall vara klart till julen 2003.

Hans Gerremo kommentar; Hoppas också på en liten avdelning för förfriskningar, café eller liknande av något slag. Då skulle det bli ännu bättre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.