Arlette Magras, mångårig medlem i St Barthsällskapets systerorganisation på St Barth l´ASBAS, har tilldelats utmärkelsen ”Médaille d’honneur de l’engagement ultramarin” för hennes långa och gedigna arbete med att kartlägga och dokumentera öns historia, inte minst den svenska eran. Arlette har vid ett flertal tillfällen besökt Sverige där hon ägnat många timmar till källforskning för att få fakta till hennes dokumentation av den svenska perioden 1784-1878. Hennes museum ”Domanine Félicité” som ligger alldeles vid infarten till Gustavia och som hon skapat tillsammans med sin bror Alaine, visar inte bara upp öns historia utan också den mångfaldiga flora som finns på ön.
Motivationen till utmärkelsen lyder som följer:
”I dag hedrar vi en exceptionell kvinna vars engagemang för muséet ”Domaine Félicité” går långt utöver att bara bevara vårt arv; det är ett sätt att hålla vårt kollektiva minne vid liv.
”Domaine Félicité”, denna oas av frid som du och din bror Alain har förvandlat till en veritabel helgedom för vår historia, är ett fönster mot det förflutna. Det ger varje besökare en unik möjlighet att fördjupa sig i Saint-Barthélemys rötter, att upptäcka rikedomen i dess arv och att förstå de strider och förhoppningar som har format detta land. Det är en resa tillbaka i tiden, en fördjupning i en värld som är borta sedan länge, men som fortfarande är grundläggande.
Som outtröttlig släktforskare kommer du att kasta dig in i det förflutnas vindlingar, rekonstruera familjehistorier och väcka liv i dem som korsade detta land före oss. Och även om vissa säger till dig att du riskerar att ”få tårna utdragna på natten” när du letar efter fakta kring alla dessa döda människor, så fortsätter du med mod och beslutsamhet.
Ni har också utforskat varje period i Saint-Barthélemys historia, från den franska och den svenska eran till migrationen av arbetare från Bretagne och Normandie, utan att någonsin titta bort från de mörkaste sidorna, som slaveriet, eftersom ni vet att sanningen, även när den är svår, måste bli känd och delad. Ni utför detta minnesarbete med noggrannhet och ödmjukhet, medvetna om hur viktiga dessa berättelser är för att förstå nutiden och bygga framtiden.
Ni är en tidens väktare, en minnesförmedlare, och vi är oändligt tacksamma mot er.
Arlette Magras, jag är mycket glad över att tilldela dig Médaille d’honneur de l’engagement ultramarin.”