Herman Lindqvist skriver om St Barth i Aftonbladet

Den kände journalisten Herman Lindqvist har i några artiklar i Aftonbladet under året skrivit om St Barthélemy under den svenska eran, främst med inriktning om slavarnas situation där och då. Att Sverige både tillät och tjänade pengar på slavhandel är ett faktum som ofta förträngts i svensk historieundervisning. Dock måste jag korrigera Herman när det gäller vilket år det förbjöds att idka kommersiell slavhandel på svenskt territorium vilket var 1813. Däremot var det tillåtet att äga och utnyttja slavar ändra fram till 1847 vilket mycket riktigt påpekas. Se länkarna nedan.

Så såldes de sista svenska slavarna
Gustav III blev rik på slavhandel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.