Hur påverkar Coronakrisen St Barth?

St Barth är väldigt beroende av sina turistinkomster och de restriktioner och bestämmelser som nu gäller är förödande för öns ekonomi. Hittills har två fall registrerats på ön; från ett par som blivit smittade på en kryssning men som nu är isolerade för att hindra vidare smitta. Så hittills har man alltså inte registrerat någon ”egen” smitta på ön, men det kan som vi alla vet förändras fort. Det mest förödande för turistnäringen var Trumps beslut att vägra européer inresa till USA liksom hemvändande amerikaner som fr.o.m. förra veckan åkt eller tänkt åka till europeiska länder (dit St Barth räknas eftersom det är franskt territorium) och sen skall återvända till USA. 60% av turisterna kommer från USA och i de andra stora europeiska länderna (Frankrike, Italien m.fl.) gäller utreseförbud. Så turistnäringen har i princip tvärbromsat. De flesta affärer har stängt p.g.a. av utegångsförbudet som gäller i Frankrike, förutom för mat-, apotek och andra absolut nödvändiga inköp.

Mellan fredagen 20 mars och tisdagen den 24 mars kontrollerade polisen 658 personer, 488 fordon och fem företag. Av dessa 1151 utförda kontroller var det 1146 som på något sätt bröt mot gällande restriktioner. Exempel som folk som går ut med hunden sex gånger om dagen, stormarknadskunder som återvänder för att shoppa fyra gånger, eller till och med invånare som själva anser sig som undantagna från gällande bestämmelser. Av dessa 1146 kontroller skrevs 59 böter på 135 euro/st ut .

”Restriktionerna är i allmänhet väl respekterade av befolkningen”, meddelar myndigheten ändå. Som ändå belyser ett störande fenomen: ”Många ungdomar, ofta minderåriga, respekterar inte utegångsförbudet på natten när de istället ger sig ut på motorcyklar/mopeder/fyrhjulingar. Dessa beteenden är oacceptabla. När det gäller minderåriga påminner myndigheten om att föräldrar är ansvariga för sina barn. I händelse av straffrättsliga förfaranden kommer föräldrarna att bestraffas. Ännu mer oroande eftersom dessa tonåringar just har återvänt från fastlandet Frankrike eller Kanada och därför ska respektera strikt självisolering i 14 dagar. Polisen kommer fortsatt att patrullera på kvällarna. De lokala myndigheterna påminner också om att gå för att shoppa inte är en ”vanlig” promenad och måste utföras av en enda familjemedlem.

Påföljderna för bristande efterlevnad skärps också: 135 euro böter för det första brottet, 1500 euro för upprepade brott inom två veckor och för fyra överträdelser i samma månad 3700 euro böter och upp till sex månaders fängelse.

d

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.