En rapport från Sällskapets utsände på plats

Sällskapets tidigare sekreterare, Lotta Kronstam, var på plats på St Barth under julhelgen och här följer hennes rapport:

På grannön St Martin syntes det verkligen hur stor skada Irma orsakat när vi flög in och såg alla hotell med sönderblåsta fönster. Flygplatsen höll man fortfarande på att reparera så där var det cirkus totalt vid både ankomst och avgång men personalen gör sitt BÄSTA. Men allt ska fungera som vanligt där till nästa säsong 2018/2019 är planen. Det lär ta längre tid för de svårast skadade hotellen…

På St Barths flygplats som numera heter ”Remy de Haenen” såg det mer normalt ut. Enligt uppgift har man dock tappat nästan hälften av antal besökare jämfört med jul/nyår 2016.

I Gustavia såg det riktigt bra ut och de flesta restauranger och hotell håller öppet. Dock verkar det som om ”budgethotellet” Il´Presquile har stängt för gott.

När man kom ut utanför Gustavia märktes det att ön är ganska torr och det är mest buskvegetation – många av dom täckande vackra palmerna saknar blad. Och det ligger en del nedfallna träd runt ön, men jag har ALDRIG varit med om så FÅ myggor på ön som nu.

Tak är borta på många ställen. Bland annat på en del av Jean Magras hus och Radio St Barth. WIFI och mobilnät fungerar bra.

När det gäller de svenska minnesmärkena så var Svenska Kyrkogården ganska skräpig och Arla Coldinumkorset nedfallet och den svenska flaggan har blåst bort.

Neptuniordens gaffel utanför Wall House står dock intakt!

Humöret är bra på de flesta – och de flesta accepterar att den här säsongen är förlorad och rustar inför nästa istället. Utanför Colombierbukten låg Roman Abramovitj:s lyxyacht under hela helgen och dit många kändisar sågs på parties av olika slag.

Jag har också blivit intervjuad av den nya radiokanalen Karibien-idag där jag berättar om mina intryck. Den intervjun hittar du här:

http://www.karibien-idag.com/wp-content/uploads/Arkivet/Lotta_S-t_Barth.mp3

/Lotta Kronstam

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.