Bruno Magras; ”Ett fantastiskt tillfälle för St Barth!”

borgmastarebrunoLördagen den 2 december talade borgmästare Bruno Magras om för lyssnarna via Radio St Barth att parlamentetes antagande av ”Orientation” -lagen den 15 november, för departementen i DOM och TOM staterna , är ett fantastiskt tillfälle för ön. Även om kritik hänger över konstruktionen av lagen, tror borgmästare Magras att den signalerar en viktig fas, den andra i en 3-stegsprocess, som kommer att föra ön närmare den självständighet som ön söker. ” Det finns två vägar att nå vårt mål så att ön erhåller sin egen speciella status. Den första är politisk och beslutas av parlamentet. Den andra är mer för att bevisa för parlamentets medlemmar att St Barth besitter kunskap och vilja att bidraga till den självständighet man önskar. Jag känner, genom att ta ytterligare ansvar för saker att hantera vårt budgetmål och samla in lokal direkta skatter för att möta kommunens behov, är det möjligt för oss att bevisa att vår ö är både kapabel och har möjlighet att gå framåt på ett mer oberoende sätt. Kommunfullmäktige står bakom kommunens önskan att bli oberoende från Guadeloupe och ”Orientation” lagen medger att så kan ske. Det är ett fantastiskt tillfälle för ön.” Detta förutsätter naturligtvis att de finansiella förutsättningarna för att bli självständig blir framgångsrika. Den tredje och slutliga fasen i denna process är utvecklingen av statuterna i sig själva. Jag tror att detta kommer att ske inom de närmaste fyra åren men det är upp till oss själva att bestämma hur utvecklingen skall se ut, vilken nyans och form som den skall ta. St Barth invånarna behöver ägna en omsorgsfull tanke åt detta och vara aktiva för att skapa öns nya policy. Om vi inte deltar aktivt i processen missar vi också rätten att bestämma.

Saker och ting trillar på plats.

Artikel 36, av den nyligen godkända Orientation-lagen, medger rättigheten för St Barths kommuns ledare att antaga 3 lokala skatter för att möta kommunens utgifter. Dessa är; bensinskatt upp till 1.50 Fr på varje såld liter, en 5% skatt (per natt) på alla hotellnätter och villauthyrning och en passagerarskatt på upp till 30 Fr per person för alla som reser till ön. Borgmästare Magras understryker att dessa skatter kommer inte att antagas förrän nya kommunalfullmäktige samlas i mars.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.