Gammalt hus i Toiny restaureras

Hotel Toiny restaurerar gammalt hus vid stranden i Toiny, och planterar dessutom 500 cocospalmer.

caseitoiny

Det finns initiativ som är värda att applådera. Ett sådant är fallet där Toiny Hotel ´s chef David Henderson griper in. Efter avsaknaden av att inse behovet av att restaurera gamla byggnader på ön, har denne inflyttade skotte beslutat att renovera ett gammalt hus som står på vindsidan av ön, kallas ”case”, som ligger vid foten av berget där hotellet är beläget. Samtidigt åtog sig Henderson projektet att plantera ca 500 cocosnöt-palmer som han importerat från Florida. På St Barth är dessa hus ofta ruiner efter många års avsaknad av underhåll. Detta hus byggdes troligen någon gång i mitten på 1800-talet. Den förste som bodde där var Pierre ”Courtois” Ledee, som tog huset i bruk 1852, när St Barth var under svensk regim. Marken som huset står på såldes nyligen till hotel Toiny. Renoveringen blev klar i oktober. Man har sparat så mycket av orginalväggarna som möjligt och har också anpassat sig så mycket som möjligt till det gamla materialet när man restaurerat huset. Hotellet kommer att upplåta byggnaden bland annat för att öns skolor skall kunna komma och se hur ett gammalt ”case” såg ut förr.

Man har också haft ett klart mål för att återplantera palmerna; Att återskapa cocosnöts-palmerna vid stranden som det än gång såg ut. Plantorna kommer att vattnas av hotellet och ett staket omgärdar planteringen som skyddas mot de bergsgetter som finns i området. Man har också möjliggjort en bra inpassering till beachen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.