4 Nya skatter på St Barth

4 nya skatter kommer att lanseras på St Barth först efter borgmästarvalet i mars 2001 för att möta kommunens behov för att i viss mån stå på egna ben utan att få stöd från Guadeloupe. På detta sätt får St Barth´s kommun större juridisk makt för att självständigt kunna styra öns ekonomi. Sådana områden som sjukvård, miljö turism, vägunderhåll, hamn- och flygplatsdrift räknas dit i första hand. Men först måste kommunen rent formellt acceptera detta, vilket man beräknar göra under hösten 2000. Därefter får man jobba efter de nya riktlinjerna i 6 år och sedan skall man utvärdera för att se om man skall gå vidare. De nya skatterna är som följer;

– Bensinskatt med 1.50 Fr per liter läggs till det nuvarande bensinpriset som är 4.16 Fr per liter. Man räknar med att inbringa ca 10 milj Fr per år. Skatten skall direkt gå till att underhålla och utveckla öns vägar vilka har en sammanlagd längd på ca 50 km.

– Passagerarskatt för alla som kommer sjövägen och för kryssningsbåtarna höjs från nuvarande 20 Fr till 30 Fr per person. Baserat på 1998 års passagerarsiffror som var 160.000 passagerare, inbringar denna skatt totalt ca 5 milj Fr till den kommunala budgeten.

– Skapandet av en turistskatt som tages ut av hotel- och villauthyrare kommer att generera ytterligare 10 milj Fr per år till kassan.

– Bilskatt som tas ut på varje ny registrerad bil på 178.50 Fr per bil beräknas inbringa ca 250.000 Fr per år

Alla nya skatter kommer succesivt införas efter första fullmäktigesammanträdet efter borgmästarvalet i mars -01.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.