72-feet Yacht ”Sea´s The Day” förstörd i brand

sjunkenyachtJohan Brokkar, som är ansvarig chef för bolaget som skall frakta bort vraket av 72-feets yachten från dess undervattensläge, ankom till St Barth nyligen.
Bogserbåten Big Dog från Saint Maarten skall ta bort det amerikanska 72-feets vraket snarast.

Båten är hemmahörande i Newport, den sjönk natten till den 28 december efter en explosionsartad brand i hamnen utanför Wall House Muséum.

Efter många diskussioner att sänka båten på djupare vatten och göra det till ett dykobjekt gillades inte av myndigheterna. Båten kommer istället att bogseras till St Maarten och där huggas upp i bitar.

Det var båtens första visit på St Barth.Den ankom på julaftonen från St Thomas. Planerna var att gå till St Maarten för några nödvändiga reparationer. Hur som helst så omintetgjordes dessa planer av branden, som började i främre delen av båten. Tre besättningsmän var ombord på båten när branden utbröt vid midnatt. De två första männen kunde hoppa i land i säkerhet utan vidare. Däremot var den 3:dje besättningsmannen tvungen att hoppa överbord i vattnet för att rädda sig. 14 brandmän anlände några minuter senare. Då tamparna som höll båten intill kaj brunnit av, började båten att driva ut i mitten av hamnen. Vid 2:12 hade brandmännen båten och branden under kontroll och vid 4-tiden var branden helt släckt.

Enligt polisens första undersökningar var orsaken till branden ett elektriskt problem med båtens generator. Elden ökade dramatiskt genom att några gastuber exploderade samt att det fanns bränsle intill eldhärden.
Lyckligtvis var väderförhållandena mycket goda. Nästan ingen vind den natten annars kunde det lätt blivit en katastrof.

Det är inte första gången som en båt brinner inne i hamnen i Gustavia. 1991 exploderade en segelbåt genom en gasexplotion, som orsakade flera människors död.
Men det är första gången som en sådan här brand händer vid kaj i Gustavia. Man lär sig alltid någonting från händelser som denna, konstaterar brandchefen Henri Louis, när han tillfrågas om säkerhetsinstruktionerna i hamnen. Läxan vi lärt oss använder vi för att utveckla vår insatsstyrka och organisation.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.