Celebert besök av ansvarig minister för l´Outre-mer

sallskapetchristianpaulDen 23 april kom Christian Paul, stadssekreterare och ansvarig minister för territoriet l´Outre-mer som det franska territoriet i Västindien tillhör. Han var på rundresa till Martinique, Guyana, Guadeloupe och Iles d´Nord, där St Bart ingår.

Eftermiddagen var fylld med program för ministern och hans medarbetare som var i följe. Först besök vid olycksplatsen i Public där planet störtade för en månad sedan. En tyst minut hölls. Därefter lunch på Filao Beach tillsammans med den nya konseljen som valts, kort visit vid det nya borgmästeriet för inspektion, även inspektion i hamnen på dess nya faciliteter samt sist en titt på sopförbränningsanläggningen i Public.

Borgmästaren hann också tillsammans med sin styrelse få några ord med ministern betr den nya orienteringslagen, som innebär att bl a St Barth kan bli ett eget territorie i framtiden och inte behöva lyda under Guadeloupe, utan har då kontakterna direkt med franska staten och regeringen.

Frågan är också om man då samtidigt kan ha sin unika sitts med fria skatter på ön m m.
Ministern svarade; ”Enligt den nya lagen kan St Barth söka om att bli ett eget territorie som tillhör Frankrike, det står helt klart. Men därefter hur St Barth skall hanteras rent skattemässigt och med frigörelse från Guadeloupe måste utredas och det kan ta lång tid.” Hur lång tid ville ministern inte svara på och hade heller inga direkta konkreta svar.
Enligt några av konseljens medlemmar som jag pratat med kan det ta upp till 5-6 år innan detta blir klart.

Slutsatsen av ministern och hans medarbetare och en uppmaning till St Barth; ”Ni får inte missa att ansöka i första etappen, det är viktigt”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.