Kommunala investeringar, tilläggsbudget

St Barth´s kommun har haft sitt andra budgetmöte den 19 oktober. Här diskuterades mest den tilläggsbudget som måste till för att kunna genomföra de investeringar och utgifter som kommunen har under kommande verksamhetsåret. Här nedan finns ett utdrag om det viktigaste som beslutades och diskuterades.

För det första har man dragit ner budgeten med 500.000 Fr då man räknar med minskade intäkter från kryssningsfartygen, då dessa minskar med sina besök till ön. Man drar ner den från 1.5 milj till 1.0 milj.

Till nytt Hamnkontor avsätts 100.000 Fr

PR kostnader i samband med den transatlantiska segeltävlingen Transat AGr2 under april 2002, med start i Lorient Frankrike och mål på St Barth, har kommunen beslutat att avsätta 200.000 Fr för arrangemanget. Främst är det kostnader i samband med målgången här på St Barth. Två båtar från St Barth deltager och dessa får dela på 40.000 Fr, som ett bidrag från kommuen.

Säkerheten på Gustav III airport skall ökas. Genom att anställa fler brandmän, som jobbar under frivilligbasis, avsätter man 24.000 Fr.

Man har tagit ett principbeslut att investera i en ny vattenledning från vattenintaget till vattenreservoiren i Colombier. Kostnad 3.8 milj Fr. Finansiering är ej klar ännu.

Ytterligare principbeslut betr meteorologstationen vid Fort Gustav. Här är det meningen att statliga France Meteo skall göra en besöksanläggning för allmänheten i framtiden. Här skall man kunna få mycket visuell information med den senaste tekniken om väder och vind i hela Karibien. Projektet går under namnet Meteo Caraibes.
Finansiering bör se ut som följer; Meteo France 20%, St Barth´s kommun 15%, EU-bidrag 20% och till största delen får regionen bidraga med 45% av kostnaderna. Investeringskostnad för ombyggnation och renovering är ej ännu framtaget och tidsplan är ej heller beslutad.

På frågan om att bygga en ny administrations och informationslokal för Naturreservatet runt ön, konstaterades att det inte var i prioritet.

Beslöt sänka passageraravgiften för ankommande gäster med båt från 30 till 25 Fr per person, för att kunna konkurera med andra öar. St Barth har legat högst i avgifter tidigare.. Barn under 4 år betalar ingen avgift.

Föreslogs också att sänka flygplatsskatten/avgiften för avresande passagerare från nuvarande 35 Fr/ pers. Förslaget är att återgå till 17 Fr som man har haft tidigare och att man liksom franska Guyane finner extern finansiering till mellanskillnaden. Detta skulle undersökas och inga beslut togs.

Hotellorganisationen på ön har framställt en önskan att kommunen är med och satsar i en PR och informationskampanj mot marknaden i England. Man skall nämligen flyga charter från England till grannön St Kitts. Om vi vill ha över dem någon dag eller så till St Barth, måste vi också vara med och marknadsföra oss, menar hotellorganisationen.
Borgmästaren påpekade att detta inte är möjligt eller relevant förrän hotellägarna har gått med på att erlägga en avgift per hotellnatt och gäst, som föreslagits av kommunen men ej ännu är realiserad.
Hervé Allix, oppositionspolitiker, ansåg inte att man skulle rikta marknadsföringen mot en speciell målgrupp t ex. England, utan i så fall skall dessa pengar användas till marknadsföring mot alla tänkbara målgrupper.
Han påpekade också om att det inte vore bättre att satsa dessa pengar på att få en bättre och fungerande Turistbyrå på ön.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.