Flottbesök och utdelning av Nordstjerneorden

Kl 09.00 tisdagen den 13 maj anlände HMS Carlskrona på sin världsomsegling. Sista hamnen före St Barth var Puerto Rico, där man bunkrade upp proviant och bränsle. Efter St Barthbesöket åker man direkt över till Europa. Resan beräknas ta 10 dagar och då angör man Cartagena i Spanien. HMS Carlskrona beräknas vara hemma igen den 6 juni, på svenska flaggans dag.

Senast fartyget gästade St Barth var i januari 1999.

Nu var man här. Ca 170 förväntansfulla officerare, kadetter och värnpliktiga fick 2 dagar i sol och värme. Ön och Gustavia befolkades med svenskar, dock bara för några dagar. Svenska språket hördes överallt, på badstranden, i baren, i affären. Man ville hinna med så mycket som möjligt.

Kl 18.00 tisdagen den 13 maj var det dags för mottagning på fartyget, samtidigt som ambassadör Frank Belfrage skulle dela ut Nordstjerneorden till Jean Magras. Mycket folk från ön var inbjudna. I stort sett alla i systerföreningen l´ASBAS var där, med ordf Denis och sekr Maj Dufau och i spetsen. Alla Jean Magras släkt och vänner var också där för att fira och naturligtvis också Marius Stackelborough och Daniel Blanchard som redan fått medaljen. Där fanns också borgmästaren Bruno Magras med fru samt Sous-Prefect Patrick Latron med fru. Per Tingbrand överlämnade ett exemplar av Vem är Vem från St Barthélemysällskapet.

Det blev en fin ceremoni på helikopterdäck vid solnedgången strax efter att flaggan halats.

Efter ceremonin bjöd fartygschefen Erik Thermenius ned alla på svenskt smörgåsbord med ädla drycker därtill. Det var inte dumt…….vilka läckerheter, sill, löjrom, rökt lax, köttbullar, prinskorv och jansson…….skall sent glömmas. Efter mat, dryck och mingel var det många som fortsatte till Select Bar där ett lokalt band spelade långt in på natten.

Onsdagen var också händelserik. Kl 11.30 bjöd borgmästaren officerare och kadetter på drink och snacks på Borgmästeriet. Han visade kommunens uppskattning att man kommit till St Barth och lovade att om man ville komma och stanna med HMS Carlskrona en hel månad, så var det inga problem. Han uttryckte också sin tacksamhet över att flottbesöket kom rätt i tiden, då man snart skall ha val om sin självständighet och vilket man hoppas på att det blir under Frankrike och därmed får man behålla de regler som en gång överenskommits när Sverige sålde tillbaka St Barth till Frankrike år 1878.

Och vid 18.30-tiden var det dags för cocktail igen. l´ASBAS bjöd in till drink och snacks på restaurant La Route de Buccanier.

När jag pratade med besättningen var detta en av höjdpunkterna på deras långa resa jorden runt. Man blev väldigt förälskad i ön och dom flesta sade att dom skulle vilja komma tillbaka. Många ville också i fortsättningen försöka hålla kontakt med ön, vilket Per Tingbrand skulle ordna genom att erbjuda dem ett medlemskap i föreningen.

Idag torsdag den 15 maj kl 09.00 var det dags för avfärd. Välkommen tillbaka önskar vi!

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.253386694814098.1073741835.206814402804661&type=3″]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.