Artikel i Expressen om den svenska slavhandeln på St Barth

I svallvågorna av ”Black Lives Matter”-rörelsen har också St Barth och slavhandeln som förekom där under ”Sverigetiden” uppmärksammats.

Denna artikel fanns i Expressen den 12 augusti. (artikeln som pdf)

En artikel som sen också blev omskriven i lokaltidningen på ön, ”Le Journal de St Barth” (artikeln som pdf), där det bl a ställs krav på en offentlig ursäkt från både regeringen och kungafamiljen.

Slavhandeln förbjöds 1813 men slaveriet förbjöds i Sverige först 1846 på St Barth vilket var långt mycket senare än övriga europeiska länder. Och i dåtidens svenska media drevs inte frågan om slaveriets avskaffande speciellt hårt vilket framgår i t ex Bill Edlunds studentuppsats ”Saint Barthélemy – svenska samhällets koloniala självbild” (uppsatsen som pdf), vilket kan förefalla en smula märkligt. Det var först när engelska invandrare som kom hit på 1840-talet och var starkt påverkade av den brittiska abolitionismen som det började drivas en opinion i frågan och sen med hjälp av bl a Erik Gustav Geijer drev igenom riksdagsbeslutet om slaveriets avskaffande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.