Bättre än väntat för besöksnäringen på St Barth 2020

Turistnäringen är den viktigaste näringsgrenen på St Barth och när Corona-pandemin slog till i början på året befarades det värsta med stort tapp av besökande turister. Men så illa som många trodde har det inte gått kan man nu konstatera när 2020 är avslutat.

Totalt har man tappat 35,6% jämfört med 2019 vad det gäller antal besökare, och den största delen av det raset skedde i pandemins inledning då hela Frankrike hade en hård ”lock-down”.

Under senare delen av sommaren började man sakta återhämta sig med framförallt en ökande andel turister från övriga Karibien och Centralamerika. I november och december är man nästan tillbaka på samma nivå som 2019.

Nicolas Gicquel från öns restaurangförening berättar:

”Visst saknar vi en del stamgäster och det är färre personer i varje restaurang p.g.a. gällande restriktioner, men intrycket är att kunderna är mer nöjda än tidigare. Våra medlemmar signalerar att november var utmärkt och i december var en del restauranger t.o.m. tvungna att tacka nej till kunder.”

St Barth brukar ju alltid vara kändistätt och under jul- och nyårsveckan kunde man bl.a. se
Paul McCartney, Robbie Williams, Chrissy Teigen, Jean-Claude Van Damme och Sofia Richie fira in det nya året.

Några andra som också var där fast i början på november var medlemmarna i St Barthsällskapet Anette Wiholm Zander med dottern Karolina. De var där för att delta i Gustavialoppet som tyvärr blev inställt. Så här berättar hon:

”Resan ner gick smidigt, dock var det många kontroller beträffande Covidtest och godkänd hälsodeklaration. Annars var det som vanligt på St Barth, lite färre turister men långt ifrån öde. De hade ju restriktioner som t.ex. att restaurangerna stängde runt 22. Vårt hotell Le Village var inte fullbelagt men hade ändå en hel del gäster. Vi var tvungna att ta ett Covidtest efter en vecka och det gick smidigt. Det mesta var som vanligt, enda skillnaden var att det var obligatoriskt med munskydd i alla offentliga miljöer”.

Så nu hoppas de turistansvariga på ön att tendensen kan hålla i sig även i inledningen på 2021 trots larmrapporter från Europa om en tuff ”andra våg”.

Många båtar på plats i Gustavias hamn 31 december 2020

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.