Botaniska Trädgården på St Barthélemy

Läs nedan den rapport som Gunilla Lillieroth har givit oss för att delge de planer som är på gång.

Idén till trädgården fick jag när jag läste om Bagge af Söderby, som var guvenör 1790-95, men blev kvar på ön till sin död 1828. Han hade sin egendom som hette Bellevue i Colombier (Tingbrands förslag till namn på trädgården). Han är omnämnd i både Carlanders bok och Euphrsens om St Barth som följer;

A garden was laid out by Herr Capitain Bagge (han var ännu ej guvenör) on a hillside between the Citadel and the town; in this he planted various European vegetables but the first trials were less rewarding; they did not grow so it became profitable. He also planted Hura Crepitans and Jatropa gossypifolia among several plants that had not previosly grown in the country.

Som ni förstår är platsen vi har att tillgå, samma plats där Bagge hade sin trädgård. Märkligt. Detta visste vi inte förra året, utan Per Tingbrand hittade detta i år.
Vi som är med från svensk sida är förutom mig själv, även Dan Brändström och Roger Lundin från Riksmuseet. Från St Barth är det Yves Greaux, Michael Magras, Jean Magras förstås, Lucien Finaud, Michael Conroy, Henry Freyss och Marius samt en lång rad som var med på symposiet och som värnar om öns framtid.

Vi har bestämt att börja med en inventering av växter på kullen samt bestämma vilka som ska vara kvar. Det gör professorn från Guadeloupe Alain B. som var med på symposiet.

Vi kommer att ha ett utbyte av växter med de andra botaniska trädgårdarna i Karibien.

Det kommer att bli torresistenta växter, gamla kultur och medicinalväxter, växter från St Barth, kaktusar, agave, suckulenter men även en showgarden som får bevattnas. Det skall även bli en refugie för utrotningshotade växter från andra håll i Karibien, dvs främst torresistenta.

Betr det ekonomiska, kommer vi att ansöka om pengar från EU.

I anslutning till den botaniska trädgården kommer det att bli en butik samt ett café-restaurang.  Den meteorologiska stationen skall utrustas med ett ”showroom” och Fort Gustav skall renoveras.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.