Kommunal byggnad i Lorient renoverad

En byggnad full av historia

Den kommunala byggnaden i Lorient, vilken inrymmer St Joseph bibiloteket och AJOE kommunala danscenters skola ser nu bättre ut, tack vare ett renoveringsprojekt denna sommar vilket inkluderar nymålning och nytt tak. Projektledarna tog vara på att spara så mycket av orginalutseendet som möjligt. Här är varför…..

En svensk byggnad

bibloteklorientMed hänvisning till myndigheternas arkiv, var Lorient den första byn på St Barth som var befolkad. Öns första invånare, vilka var ungefär 50 st slog ner sina bopålar här 1648. Deras koloni blev utplånad år 1656, åtta år efter deras ankomst av Karibiska Indianer. Alla invånare miste livet i ett överraskande anfall. Och Kariberna, som ett varningstecken till framtida kolonisatörer, halshögg invånarna och hängde upp deras huvuden på pålar längs stranden i Lorient. Tre år senare, när fred hade slutits med Kariberna, slog sig några nya kolonisatörer ner under ledning av St Christopher´s Franska Guvernör, Chevalier Poncy. Nuvarande St Barth-generationer kan söka sina rötter tillbaka till denna kolonialgrupp, vilka ursprungligen utvandrade från Normandie och Bretange.

Kyrkoarkiv berättar att öns första kapell uppfördes där nuvarande kyrkogården i Lorient är belägen. En liten del av kapellets orginalfundament finns fortfarand kvar och är belägen bara några meter från nuvarande vägkorsning, som kallas ”Jubilée korsningen”. Som dåtidens kyrkogård, var den belägen omedelbart intill kyrkan vänd mot stranden. År 1682 blev kapellet plundrat och nedbränt av pirater. Öns första arkiv försvann i denna brand. Församlingsmedlemmar med hjälp av Nordleing, den svenska guvernören på den tiden, finansierade konstruktionen av ett nytt kapell, vilket betjänade som öns Katolska plats ända till 1820. Byggnaden firar 180 år i år.

Allteftersom öns invånareantal växte, blev den lilla kyrkan för liten för att rymma behoven och hela församlingen. En större kyrka byggdes vilken är den nuvarande kyrkan i Lorient och invigdes år 1871 av Moseignor Reyne och Guvernör Bror Ulrich.

Det tidigare kapellet blev Lorient´s officiella skola.

Från andra världskriget 1939 användes inte kapellet till sitt ursprungliga ändamål, utan hyrdes av Fader Van Dick, Lorients församlingspräst för den enkla summan av 1 Franc.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.