125-årsminne

Det var för 125 år sedan, den 16 mars 1878, som Sverige lämnade tillbaka den karibiska ön St Barthélemy. Detta uppmärksammades idag (läs 16 mars), genom att en grupp svenskar boende på ön samlades på Fort Gustaf vid solnedgången för att höra Lena Jonsson läsa upp en artikel ur Illustrerad Tidskrift från den 28 april 1878, av Gerard Wieselgren.

Han avslutar sin artikel med följande rader;
”Skeppet Vanadis lämnade Barthélemy, efter att hafva mottagit hjertliga, ja till och med rörande välönskningar från ett folk, som ehuru nu mera fransmän med säkerhet dock alltid skall vörda den flagga, hvarunder det fostrats och under hvilken det lärt sig att älska allt hvad svenskt och Sverige heter.”

Vi kan bara bekräfta att man vördar den svenska flaggan högt, fortfarande.

STBARTH125arsfirnde

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.