Ny bok om slaveriets konsekvenser under Sverigetiden på St Barth

Historikern Fredrik Thomasson har gett ut en ny bok med titeln ”Svarta S:t Barthélemy. Människoöden i en svensk koloni 1785–1847” där han fokuserar på slavarnas öden under den period då den västindiska ön S:t Barthélemy var en svensk koloni.

Svarta S:t Barthélemy skildrar för första gången den svarta befolkningens hårda levnadsvillkor. Här möter vi bland andra tonårsflickan Marie Catherine och tvätterskan Suzannah, vilka nästan misshandlades till döds av sina ägare. Vi träffar den bråkiga svarta adelsdottern Ulrica Montgomery, frisören Jean-Pierre som piskades för att ha försvarat sig mot en vit man, Daly som hoppades vinna friheten med hjälp av magiska dekokter, Sophie som försökte fly från ön i manskläder, pojken Richard som torterades på slavskeppet Stockholm, och många andra.
Mitt i slaveriets och slavhandelns grymheter ges även glimtar av ett rikt socialt liv och exempel på hur svarta invånare hjälpte varandra trots risken för hårda straff. Utifrån rättegångsprotokoll och slavlagar sätts S:t Barthélemys historia i ett större sammanhang och Sveriges förflutna som kolonialmakt och slavnation konkretiseras och gestaltas genom den svarta befolkningens öden.

Boken är utgiven på Natur & Kulturs förlag och finns också som e-bok.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.