Inbjudan till vintermöte

Hej alla medlemmar i S.t Barthélemysällskapet!

Och god fortsättning på den nya året! Jubileumsåret 2024 (Sällskapet 60 år) är nu lagt till handlingarna och vi blickar nu fram emot ett spännande 2025. Som många av er märkte blev det inget höstmöte/julmiddag beroende på olika omständigheter. Ett av dom är att vi märkt att färre och färre anmält sig till julmiddagen de senaste åren och ett av de angivna skälen till detta är att många tyckt det blivit för dyrt. Vi testar därför ett nytt grepp i år med lite mindre fokus på mat och dryck och mer på mötets innehåll, eller content som det heter på modern marknadsföringssvenska.

Vi bjuder därför in våra medlemmar till ett vintermöte på restaurang Löwenbräu torsdagen 13 februari (se bilaga)i med en guidad visning av Sverigehuset på St Barth som invigdes 10 november 2022 men som få svenskar haft möjlighet att besöka. Vår guide på plats är Nils Dufau, sen flera år ordförande i vår vänförening på l´ASBAS. Detta sker direkt via länk på storbildsskärm.

Inbjudan vintermöte (pdf)

Som bonus kommer också mötesdeltagarna få ta del av ett unikt tidsdokument, en 15 min lång intervju från 1938 (Sveriges Radio) med Sigrid Ulrich, dotter till siste guvernören på ön Bror Ulrich, om hennes minnen från sin uppväxt på St Barth.

Mvh
Styrelsen Svenska S:t Barthélemysällskapet

Arlette Magras . har fått motta utmärkelsen ”Médaille d’honneur de l’engagement ultramarin”.

Arlette Magras, mångårig medlem i St Barthsällskapets systerorganisation på St Barth l´ASBAS, har tilldelats utmärkelsen ”Médaille d’honneur de l’engagement ultramarin” för hennes långa och gedigna arbete med att kartlägga och dokumentera öns historia, inte minst den svenska eran. Arlette har vid ett flertal tillfällen besökt Sverige där hon ägnat många timmar till källforskning för att få fakta till hennes dokumentation av den svenska perioden 1784-1878. Hennes museum ”Domanine Félicité” som ligger alldeles vid infarten till Gustavia och som hon skapat tillsammans med sin bror Alaine, visar inte bara upp öns historia utan också den mångfaldiga flora som finns på ön.

Motivationen till utmärkelsen lyder som följer:

”I dag hedrar vi en exceptionell kvinna vars engagemang för muséet ”Domaine Félicité” går långt utöver att bara bevara vårt arv; det är ett sätt att hålla vårt kollektiva minne vid liv.

”Domaine Félicité”, denna oas av frid som du och din bror Alain har förvandlat till en veritabel helgedom för vår historia, är ett fönster mot det förflutna. Det ger varje besökare en unik möjlighet att fördjupa sig i Saint-Barthélemys rötter, att upptäcka rikedomen i dess arv och att förstå de strider och förhoppningar som har format detta land. Det är en resa tillbaka i tiden, en fördjupning i en värld som är borta sedan länge, men som fortfarande är grundläggande.

Som outtröttlig släktforskare kommer du att kasta dig in i det förflutnas vindlingar, rekonstruera familjehistorier och väcka liv i dem som korsade detta land före oss. Och även om vissa säger till dig att du riskerar att ”få tårna utdragna på natten” när du letar efter fakta kring alla dessa döda människor, så fortsätter du med mod och beslutsamhet.

Ni har också utforskat varje period i Saint-Barthélemys historia, från den franska och den svenska eran till migrationen av arbetare från Bretagne och Normandie, utan att någonsin titta bort från de mörkaste sidorna, som slaveriet, eftersom ni vet att sanningen, även när den är svår, måste bli känd och delad. Ni utför detta minnesarbete med noggrannhet och ödmjukhet, medvetna om hur viktiga dessa berättelser är för att förstå nutiden och bygga framtiden.

Ni är en tidens väktare, en minnesförmedlare, och vi är oändligt tacksamma mot er.

Arlette Magras, jag är mycket glad över att tilldela dig Médaille d’honneur de l’engagement ultramarin.”

Arlette Magras, bild på familjen.

Finansmannen Tomas Fischer död i drunkningsolycka på S:t Barth

Finansmannen, bokförläggaren och mångårige medlemmen i Svenska S.t Barthélemysällskapet Tomas Fischer har avlidit i en drunkningsolycka i närheten av sitt hem på S:t Barth, 81 år gammal, uppger anhöriga för TT.

Tomas Fischer blev känd för sitt arbete på aktiemarknaden, som inleddes på Carnegie Fondkommission, där han arbetade som mäklare tillsammans med med finansmannen Erik Penser. Senare grundade han den egna firman Fischer & Partners och var också bokförläggare.

Under 1980-talet hamnade Fischer i medierna i samband med utredningen om mordet på Olof Palme, när det framkom att han finansierat privatspanaren Ebbe Carlssons egna utredningar.

Fischer var också medlem i Svenska S.t Barthélemysällskapet och bodde också periodvis på ön. Han var fysiskt aktiv och deltog ett flertal gånger i motionsloppet Gustavialoppet och simmade ofta och gärna, något som nu verkar fått ett så tragiskt slut. Han donerade också bidrag till ön där den mest minnesvärda insatsen är finansieringen av takbygget till den anglikanska kyrkan efter att det förstörts i en orkan 1995. 2006 öppnade han sitt dåvarande hem på Näs herrgård i Rö för en stor grupp besökare från S:t Barth, där han bjöd på en storslagen lunch, ett minne som sticker ut för dom som var med.

Drunkningsolyckan ägde enligt familjen rum nära Tomas Fischers hem i Sankt Barthélemy i Västindien.

Ny president väljs nu på söndag!

När nu Bruno Magras efter 27 år som St Barths politiska ledare tackar för sig, är det dags för ön att välja en ny president. Första valet sker nu på söndag 20 mars och tre kandidater ställer upp; Romarick Magras, Xavier Leede,och  Marie-Helene Bernier.. Om inte någon av kandidaterna får en tillräckligt stor majoritet kommer de två främsta gå till ett avgörand val i slutat på april:
Om kandidaterna kan sägas att Xavier Ledee redan ställde upp i förra valet 2017 men förlorade då ganska klart till Bruno Magras. Han har sedan dess stått i opposition mot Bruno. Romarick Magras beslöt sig ganska sent för att ställa upp och är sittande president Brunos favorit och handplockad av honom som motkandidat till Xavier Ledee. Den kvinnliga kandidaten Marie-Helene Bernier har jobbat i Brunos organisation tidigare och brinner starkt för miljöfrågor. Hon har också jobbat som taxichaufför och turistguide på ön. Hur kandidaterna förhåller sig till relationen till Sverige är lite oklart. Den enda som besökt landet är Romarick som var här i början på 2000-talet som vinnare av ett stipendium som vår vänförening l´ASBAS delade ut.

Fr vänster, Romarick Magras, Xavier Ledee och Marie-Helene Bernier.

Bruno Magras tar farväl!

S.t Barths ledande politiker de senaste 27 åren, Bruno Magras, tar nu på söndag 20 mars farväl från den positionen. Tillbakadragandet sker i samband med det val som äger rum samma datum då en ny president skall väljas. Han valdes som borgmästare redan 1995 och behöll den ställningen (även om det blev ett titelbyte till president 2007) som S:t Barths ledande politiker.

Vid en avslutningsceremoni 4 mars höll Bruno Magras ett tacktal främst riktat till medlemmarna i hans ”parti”, Saint-Barth d’Abord, för deras stöd under många år. Ett tack som han också riktade till väljarna som gav honom sitt förtroende fem mandatperioder i rad. ”Jag är nöjd med det arbete som utförts, förklarade presidenten. Saint-Barthélemy är unikt i sin framgång och jag hoppas att mitt ledarskap bidragit till detta. Det jag är mest stolt över är framförallt de separatavtal med franska staten gällande skatteområdet som vi lyckades få igenom 2007. Jag önskar framgång till dem som kommer att efterträda oss.”

Bruno Magras fick sen ta emot en tavla där han är porträtterad med en gitarr i handen. Några minuter senare, med ett glas champagne i handen, ler han: ”Det är som om det var igår, när förre borgmästaren Daniel Blanchard gav mig nycklarna till stadshuset. Det var 1995, och om några veckor kommer någon annan att sitta i presidentstolen.”

Bruno har besökt Sverige vid ett tillfälle, ett besök som han uppskattade mycket. Speciellt när han fick följa med på jakt i Piteåskogarna är ett varmt minne.
Och vi som har sett Bruno och hans band ”Les Romantics” vid ett flertal tillfällen avsluta Piteådagen utanför Wall House, med livemusic och spontandans, undrar om ändå inte det var den position han gillade allra mest. Bruno var också en stor fan av den franska rockikonen Johnny Hallyday, som hade hus på s.t Barth och ligger begravd i L´Orient.

Bruno, tillsammans med den tavla som han fick som avskedsgåva vid sitt sista sammanträde som president i öns kommunfullmäktige. Den föreställer Bruno som gitarrist i sitt gamla band Les Romantics som fortfarande spelar men bildades redan på 60-talet.
Bruno tillsammans med Marius Stakkelborough vid ett möte 2020.

Swedish Weekend , november 2022

Sverigehuset invigt!

Den 10 november invigdes äntligen Sverigehuset, byggd på Gustavias höjder i närheten av den gamla svenska befästningen Fort Gustav. Öns president Bruno Magras ses på bilden klippa av bandet. P g a av pandemin var det få svenskar på plats vid invigningen men när restriktionerna förhoppningsvis lättar under 2022 kommer huset vara ett självklart mål för besökande svenskar. Tomten som huset är byggt på köptes av kommunen 2015, och huset började byggas 2019. Piteåföreningen har varit mycket aktiva i det förberedande arbetet och bl a byggt huset i Piteå först innan det transporterades till St Barth nedmonterat för att sen byggas upp igen på plats. Efter ett kort tal kunde alla deltagare njuta av ett glas champagne.

Traditionell ceremoni på Svenska Kyrkogården!

Piteådagen inleddes med en ceremoni på svenska kyrkogården. En stund av kontemplation och minne under vilken Presidenten Bruno Magras underströk vikten av minnesceremonier. Samtidigt som han insisterade på det faktum att för att minnet ska bestå och relationen med Sverige ska bestå är det nödvändigt att ungdomarna på ön tar över.

Gustavialoppet 2022

Ny bok om slaveriets konsekvenser under Sverigetiden på St Barth

Historikern Fredrik Thomasson har gett ut en ny bok med titeln ”Svarta S:t Barthélemy. Människoöden i en svensk koloni 1785–1847” där han fokuserar på slavarnas öden under den period då den västindiska ön S:t Barthélemy var en svensk koloni.

Svarta S:t Barthélemy skildrar för första gången den svarta befolkningens hårda levnadsvillkor. Här möter vi bland andra tonårsflickan Marie Catherine och tvätterskan Suzannah, vilka nästan misshandlades till döds av sina ägare. Vi träffar den bråkiga svarta adelsdottern Ulrica Montgomery, frisören Jean-Pierre som piskades för att ha försvarat sig mot en vit man, Daly som hoppades vinna friheten med hjälp av magiska dekokter, Sophie som försökte fly från ön i manskläder, pojken Richard som torterades på slavskeppet Stockholm, och många andra.
Mitt i slaveriets och slavhandelns grymheter ges även glimtar av ett rikt socialt liv och exempel på hur svarta invånare hjälpte varandra trots risken för hårda straff. Utifrån rättegångsprotokoll och slavlagar sätts S:t Barthélemys historia i ett större sammanhang och Sveriges förflutna som kolonialmakt och slavnation konkretiseras och gestaltas genom den svarta befolkningens öden.

Boken är utgiven på Natur & Kulturs förlag och finns också som e-bok.